PROGRAMMET HÖSTEN 2017.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för hösten 2017.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


28 september
– A tribute to Django Reinhardt and Wes Montgomery

Erik Söderlind - elgitarr, Martin Widlund - akustisk gitarr och Robert Erlandsson - kontrabas.

För många är den här trion redan välbekant då den slog igenom stort för fem år sedan under arbetsnamnet ”Django meets Wes”.

Med både akustisk och elektrisk jazzgitarr i samma ensemble får bandet en unik ljudbild där 40-talets svängiga rytmer möter 60-talets coola blues. Repertoaren består av kompositioner signerade Reinhardt och Montgomery samt välvalda standards som framförs med samspel, sväng och närvaro på högsta nivå!

2014 släppte de sin debutskiva ”A tribute to Django Reinhart and Wes Montgomery” och har sedan dess spunnit vidare på den eminenta idén där Erik spelar elgitarr och Martin spelar akustisk gitarr, vilket skapar ett unikt sound bland svenska jazzband.

Titta på film här: https://www.youtube.com/watch?v=IG_3795Rd-Q&feature=youtu.be
Live konserthuset Kristanstad: https://youtu.be/FsK_giCKmk0


12 oktober – Fanny Gunnarsson Quartet

Fanny Gunnarsson - sång/piano/komposition, Karolina Almgren - sopransaxofon, Kristian Rimshult - kontrabas och Hannes Olbers - trummor.

I gruppen står de egna kompositionerna i fokus tillsammans med alla medlemmars personliga uttryck. Teman som drömmar och dissonanser, melodik och dynamik, explosivitet och lekfullhet speglas i varandra och skapar musik som berör samtidigt som det är svårt att sitta still. Ibland är låtarna textsatta, ibland talar musiken för sig själv.

Sopransaxofon och piano flätas ihop i starka melodier som driver framåt eller vilar lugnt ovanpå bas och trummor. Stora inspiratörer är Brad Mehldau, Joni Mitchell, Kate Bush, Rickie Lee Jones och Thelounius Monk. Resultatet blir något helt nytt och eget, levererat med stor spelglädje och känsla för musiken.

Våren 2014 släpptes debutskivan ”Same Eyes as You” med Jan Lundgren som producent. Skivan fick många fina recensioner och ledde till spelningar på bland annat Fasching och Ystad Sweden Jazz Festival.

Om senaste skivan Mirrors: “Fanny Gunnarsson Quartet, som på nya sitt nya album tar det stora steg framåt som jag hoppades och trodde skulle komma, är en av få jazzgrupper med ett eget, personligt sound.” Bengt Eriksson, Lira
To Know You - https://www.youtube.com/watch?v=sWNAIAY1a9k&feature=youtu.be


26 oktober – Leo Krepper Realities

Leo Krepper - gitarr, Ludvig Berghe - piano, Mauritz Agnas - kontrabas, Oscar Johansson Werre - trummor och Erik Tengholm - trumpet.

I våras släppte Leo Krepper sin debutskiva REALITIES. Releasen firades inför ett fullsatt Fasching i Stockholm. På skivan spelar musiker från tre olika generationer, där Gustavo Bergalli trakterar trumpet. När gruppen nu kommer till Falu Jazzklubb ersätts Gustavo p.g.a. utlandsvistelse av stjärnskottet Erik Tengholm*, som nyligen erhöll det prestigefyllda ”Faschings Vänners Stipendium 2017”

Musiken är skriven av Leo och består av många sångbara melodier och filmiska ljudlandskap som kombineras med jazzens improvisationsuttryck. Leo vill ha sagt att jazzmusiken är tidlös och är ett språk som kan användas för att kommunicera oavsett erfarenhet och ålder!

*Faschings Vänners styrelse motiverar sitt val av stipendiat såhär: ”Erik är en musiker som uppvisar en härlig kombination av framåtanda och musikalisk skicklighet. Han skyr inga sammanhang utan trivs som fisken i vattnet såväl i storband som i mindre band - han passar perfekt i ensemblespelet och tar för sig vid solistmicken även i splitter nya musikmiljöer. Den här mångsidigheten och oförvägenheten visar sig också i den bredd som kännetecknar Eriks profil där alla musikaliska stilar finns representerade i Eriks entusiastiska utövning – alltifrån Satchmos klassiska trumpet via bebopen till dagens moderna trumpetidiom.”


9 november – BAG LADIES

Catharina Wiborgh - altsax, Gunnel Samuelsson - tenorsax & flöjt, Ann Blom - piano & sång, Patrik Boman - kontrabas och Gustav Pettersson - trummor.

Ett band bildat av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången i Skurup på 1980 talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger.
Det är Bebop! Groove! Bag!


23 november – Trippelt Werre med Klas Lindquist

Ulf Johansson Werre - trombone/piano, Oscar Johansson Werre - trummor, Matilda Johansson Werre - sång/piano och Klas Lindquist - altsaxofon/klarinett.

Ulf Johansson Werre är i världsklass på både piano och trombone. Här presenterar han nästan hela sin musikaliska familj i en konsert som rymmer allt från 20-talets dixieland, swingklassiker, mainstream, ballader till funky soul.

Sonen Oscar behärskar redan olika stilar med ett dynamiskt sväng och driven teknik och har uppmärksammats i många olika sammanhang, bl.a. Ulf Johansson Werre Trio, olika ungdomsgrupper samt kvartett och kvintett i eget namn och, som ovan, i Leo Krepper Realities. Han har utsetts till ”Most Valuable Player” vid Youth Jazz Festival och studerar jazzslagverk på Musikhögskolan.

Dotter Matilda sjunger och spelar piano och har gått på musikklass på Skrapans gymnasium i Uppsala där hon utsågs till årets musikstipendiat. Hon rör sig mellan musikal, pop och jazz, sjunger i Uppsala University Jazz Orchestra som pappa Ulf leder och har redan medverkat på konserter där hennes röst, timing och frasering har rönt stor uppmärksamhet.

Klas Lindquist är en av våra finaste och mest anlitade altsaxofonister/klarinettister. Han har erhållit såväl Dompans som Alice Babs´stipendium och har egna grupper av högsta klass. Klas och Ulf har spelat ihop sedan 80-talet och rör sig ledigt mellan olika musikstilar med hjärtat i melodisk jazz med magiskt sväng.


7 december – UJF/FJK & Open stage

DUBB- Dalarnas Ungdoms Big Band är på banan igen! De kommer att inleda Jamkvällen med ett kortare framträdande, och kvällen får därefter” leva sitt eget liv” med Per Westblom som moderator.
Alla välkomnas - med eller utan instrument!


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter utom 7/12 då det är fri entré.

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter utom 7/12 då det är fri entré.

Ungdom upp till 25 år: alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela höstprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden, beror lite på din webläsare, för att ladda ned)