PROGRAMMET HÖSTEN 2018.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för hösten 2018.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


27 september, kl. 19.00

Leon Falk Satchmo Tribute feat. Björn Ingelstam

Leon Falk (trb/vokal), Adam Falk (klar/sax), Uno Dvärby (banjo), Sara Karkkonen (pi) och Björn Ingelstam* (trp/korn).

Leon Falk Satchmo Tribute är en djupdykning i Louis Armstrongs musikaliska värld - en av 1900-talets absolut mest betydelsefulla musiker. Med samma klassiska ”Hot Five”-settning som i de legendariska studio-sessionerna på 20-talet har Leon Falk Satchmo Tribute med noggrannhet tagit sig an Louis Armstrongs musikaliska arv, och framför musiken med känsla och liv.

Bandet hyllar också ”Satchmo” genom att skriva egna originalkompositioner i stilen, och tar på så sätt 1920-talsmusiken in i 2020-talet. På ett medryckande sätt strävar bandet när de spelar efter att lyfta den tidiga jazzens värden - samspelet, bluesen, dansen och känslorna.

*Trumpetaren Björn Ingelstam, som denna kväll ersätter den ordinarie Erik Tengholm, är verksam i USA och Danmark men ganska sällan norr om Skåne här i Sverige. Louis Armstrong är den musikaliska grund han står på (Louis Armstrong-stipendiet tilldelades honom redan 2011) och han har bland annat spelat flertalet gånger med Louis Armstrong Eternity Band på Birdland i New York.


11 oktober, kl. 19.00

Christina Gustafsson - Pär Björck Trio

Christina Gustafsson (voc), Pär Björck (pi), Gunnar Andersson (b) och Gunder Eriksson (tr).

Christina Gustafsson är en av Sveriges främsta sångerskor. Hon har beskrivits som en jazzens vårvind.

Christina är förutom sångerska också kompositör, arrangör, producent och pedagog. Mångsidigheten kommer ur ett brinnande intresse för musik. Hon konserterar regelbundet tillsammans med några Sveriges främsta jazzmusiker.

En av mellansveriges bästa jazztrios är ett omdöme som man ofta hör från den svenska jazzeliten när Pär Björck Trio kommer på tal. Många av de allra bästa har också spelat med trion i olika sammanhang. Trogna besökare minns säkert ett succéartat besök med Peter Asplund på jazzklubben för något år sedan.

Christina och Pär Björck Trio har samarbetat många gånger och gör i höst tre konserter tillsammans, varav en på Falu Jazzklubb. Så missa inte det!


25 oktober, kl. 19.00

Jonne Bentlöv Quintet - ”Lasse Fernlöf hyllning”

Jonne Bentlöv (trp,flh), Björn Jansson (t.sax,kl,b.kl,fl), Erik Hanspers (pi,vibr), Carl Ottosson (tr) och Niklas Fernqvist (b).

Jonne Bentlöv har tillsammans med sin kvintett fördjupat sig i musiken skriven av trumpetaren och kompositören Lars Färnlöf. Vad som började som ett examensprojekt på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har sedan levt vidare och har bland annat lett till att gruppen gett ut en skiva med Lars Färnlöfs musik som till stor del består av tidigare outgivet material. Jonne Bentlöv mottog också Lars Färnlöfs pris år 2017 med motiveringen:
”Som musiker, arrangör och kompositör för han vidare Västerås starka tradition som musik- och jazzstad, och inte minst Lasse Färnlöfs musik och konstnärliga arv.”

Till konserten i Falun tar gruppen med sig det allra bästa från Lars Färnlöfs musikskatt och bjuder även på en del egna nyskrivna kompositioner.


15 november, kl. 19.00

Sisters of Jazz; ”It’s All About the Ladies”

Bandet består av sex prof. kvinnliga musiker från Danmark och Sverige: Anna Pauline Andersson SE (vocal & arr.), Pernille Bèvort DK (saxar), Lis Wessberg DK (trb), Catrine U. Frølund DK (pi), Ida Hvid DK (b) och Maria Dahlin SE (tr).

Sisters of Jazz och projektet ”It’s All About the Ladies”, hyllar de gömda, ibland glömda kvinnorna inom jazzen; instrumentalister, tonsättare, kompositörer och textförfattare som banat väg för många av de stora, manliga jazzikonerna men som kanske inte riktigt fått det rampljus vi anser de förtjänat: Mary Lou Williams, Nancy Hamilton, Ann Ronell, Irene Higginbotha, Peggy Lee och Marian McPartland (skulle fyllt 100 år i år!) för att nämna några.

Publiksuccé var än de har spelat såväl i Sverige som i Danmark.


22 november, kl. 19.00

Alf Carlsson/Jirí Kotaca Quartet

Alf Carlsson (gi), Jiri Kotaca (trp), Kristian Kuruc (tr) och Peter Korman ( b).

Alf Carlsson/Jirí Kotaca Quartet är en europeisk jazzgrupp som består av svenska, tjeckiska och slovakiska jazzmusiker. De möts i ett jazzkontext, men har tillåtit sig att dyka i sina respektive länders musikhistoria.

Resultatet blir starka, lyriska originalkompositioner men även arrangemang på tjeckiska, slovakiska och svenska folkmelodier. Efter tre europaturnéer med spelningar i Tjeckien, Slovakien, Holland och Tyskland letar de nu sig upp i våra trakter för att sprida sin musik!

Alf Carlsson är född och uppvuxen i Stockholm och frilansar i olika genrer, såsom mestadels jazz, rock pop. Han har en kandidatexamen från jazzmusikerlinjen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm och 2013 blev han tilldelad det prestigefyllda Albin Hagströmstipendiet för framstående gitarrister inom populärmusik. År 2016 blev han även tilldelad Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium.

Jirí Kotaca är en tjeckisk trumpetare som har varit väldigt verksam hittills i sin korta karriär. Förutom att spela i kvartetten, så driver han ett eget storband Cotatcha Orchestra som redan är ett av Tjeckiens mest anlitade storband.

Kristian Kuruc är en slovakisk trumslagare som är en ”sought after sideman” i Tjeckien och Slovakien. Han turnerar flitigt med bland annat Heart of Dixie och Cotatcha Orchestra. Han har en kanditatexa&Mac173;men från jazzinstutitionen på konservatoriet i Brno.

Peter Korman är en slovakisk kontrabassist som studerat på jazzkonservatoriet i Berlin för bla. Gregory Cohen. Nu är han en aktiv medlem i Matú Jakabcic big band, Jakub Tokoly Trio och har spelat med bland annat tenorsaxofonisten Gabor(HU) och Sullivan Fortner (USA).


6 december, kl. 19.00

Minneskväll

Falu Jazzklubb tecknar minnesbilder av profiler i klubbens jazzliv.
Lokala musiker medverkar.
En kväll som får leva sitt eget liv.
Obs! Fritt inträde.


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter utom 6/12 då det är fri entré.

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter utom 6/12 då det är fri entré.

Ungdom upp till 25 år: alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela höstprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden och "spara länk som..." för att ladda ned. Det beror lite på vilken webläsare du använder)