PROGRAMMET HÖSTEN 2019.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för hösten 2019.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


26 september, kl. 19.00

Sani, Krister & Rytm Co

Sani Gamedze (vocal), Krister Andersson (tsax), Gunnar Aldén (pi), Lars Jonshult (b) och Mathias Dahl (tr).

Sydafrikanska jazzartisten Sani Gamedze har bott i Sverige sedan 2007 och numera i Uppsala. Sani Gamedze är en bluesig, djupt sann och fullblodig jazzsångerska. Hon är en stor upplevelse att höra och se. Ja, hon ÄR jazz.

Krister Andersson brukar vara kritisk vad gäller sångerskor, men här har han funnit en vokalist som inspirerar honom i solodueller mellan tillbakahållen scatsång och solon på tenorsaxen. Utöver sin stora musikalitet har Sani också förmågan att inspirera orkestern till helt oplanerade soloinsatser, och själva uppträdandet blir också av improvisatorisk karaktär, inte bara de enskilda solona. Kort sagt, hon bjuder in till fantastiskt roliga och härliga musikaliska upplevelser.

Som bekant, tillhör Krister Andersson eliten inom svensk jazz. Med sin tenorsaxofon kan han med en aldrig sinande fantasi bjuda på fantastiska solon och skönt balladspel. Lars Jonshult har tidigare varit basist i Sandviken Big Band. Han är en stadig klippa i bandet. Han har också stor erfarenhet av att spela latinamerikansk musik, något som brukar finnas med i repertoaren. Mathias Dahl är en skicklig, allsidig och lyhörd trummis. Gunnar Aldén, som är bandledare, är en allsidig musiker, som spelar allt från klassisk musik till jazz, inklusive kyrkorgel. Repertoaren kommer att vara en blandning allt ifrån jazzstandards, beatleslåtar, bossa novor till ballader.


10 oktober, kl. 19.00

Ali Djeridi Hammond trio

Ali Djeridi (tr), Leo Lindberg (hammondorgel) och Anders Ekholm (tsax).

Ali Djeridi har varit verksam jazzmusiker i 35 år och är flitigt förekommande i svenskt och internationellt jazzliv. Han spelar i företrädesvis med mindre grupperingar och han framhåller själv att han trivs utmärkt i formatet orgeltrios, där det finns så mycket utrymme och frihet.

Redan 1981 skapades orgeltrion Trinity, där Andreas Hellkvist och Karl Olandersson ingår, och som gjort bejublade konserter när de gästat klubben.

Denna gång har Ali valt att sin trogne spelkompis Leo Lindberg vid orgeln och den hårdsvängande Anders Ekholm på tenorsax.

Vi kan se fram emot en kväll fylld av spelglädje!

https://youtu.be/lUFILw5kIgw

https://www.youtube.com/watch?v=FecHjNPfkkA

https://www.youtube.com/watch?v=PTOdEOMpsOE


24 oktober, kl. 19.00

Iris Bergkrantz Quintet

Iris Bergcrantz (sång), Anders Bergcrantz (trp), Anna-Lena Laurin (pi) Anders Fjeldsted (b) och Johan Kolsut (tr).

Iris Bergcrantz, den Malmöbaserade sångerskan debuterar här i eget namn.

”Vi spelar en repertoar från mitt kritikerrosade debutalbum ”Different Universe” Vi har spelat på jazzklubbar och festivaler så som A-Trane i Berlin, Xerox Rodchester jazz festival i New York state, samt runt om på jazzklubbar i Sverige och i Europa så som Estland, Polen, Tjeckien och Danmark mm”

Det är roligt att det görs svensk jazz som vågar litet extra och som har musklerna och sinnet att lyckas med det. Sångerskan Iris Bergcrantz har samlat ett namnkunnigt gäng omkring sig, inte minst extraordinäre trumpetaren tillika fadern Anders Bergcrantz. Lägg till mamma Anna-Lena Laurins fina klaviatur, Johan Kolsut dynamiska trumspel och Anders Fjeldsted lyhörda bas.

Kvintetten spelar en repertoar komponerad av Iris Bergcrantz. Musiken låter sig inspireras av folkmusik så väl som impressionism, 60-tals rock och jazz. Hösten 2015 släppte hon sitt debutalbum ”Different Universe” som har fått fantastisk kritik runt om i världen.

Röster:
”Ny svensk jazzsensation” ”Hon skulle alltså direkt placera sig bland Sveriges – ja, världens främsta jazzvokalister? Svar: jo.” -Bengt Eriksson, musikjournalist

”Iris Bergcrantz är en röstekvilibrist, men hon använder sin stora talang till att skapa, inte briljera. Här finns många sånginsatser som får det att tåras i öronen av glädje”.
- Björn G Stenberg UNT.

”På denna suggestiva flygande matta rör sig Iris Bergcrantz med självklarhet och fullgången frasering”
- LIRA Ulf Johansson

”Modern jazz med riktning, fokus och övertygande musikalitet” -Robert Ryttman- Zero Magazine.

”Vocal Jazz CD of the Month” ”This girl is a force of nature”
-Arnaldo De Souterio, Jazz station Los Angeles.


8 november, kl.19.00

Sandviken Big Band & Claes Janson presenterar:
"En hyllning till Nat King Cole"

Obs! Konserten blir i Lugnetkyrkan kl 19.30 och med förhöjd entréavgift. 200:- för jazzklubbsmedlemmar och 250:- för övriga.

Sandviken Big Band och Claes Janson är en mycket väloljad kombination. Otaliga konserter, turnéer och skivinspelningar tillsammans, under drygt 40 år, borgar för det.

Nu väljer SBB och Claes att hylla en gigant i jazzvärlden, nämligen NAT KING COLE, som i år skulle ha fyllt 100 år.

Nat King Cole var och är en mycket hyllad jazzpianist. Han började sjunga av en slump berättas det. Jazzgruppen som Nat var medlem i som pianist hade nämligen blivit erbjuden ett längre engagemang på en jazzklubb. Det hängde dock på att ägaren krävde att gruppen skulle ha en sångare eller sångerska. Så vad göra?

Denna konsert är ett samarbete mellan Sandviken Big Band och Falu Jazzklubb.


21 november, kl. 19.00

Ellas Kapell feat. Klas Lindquist

Lovisa Jennervall (voc), Manne Skafvenstedt (pi), Anders Langørgen (kontrabas), Edvin Fridolfsson (tr) och Klas Lindquist (altsax).

Ellas Kapell består av fyra unga talanger från både Norge och Sverige. I höst släpper de sin debutskiva, ”Longing”, som producerats av Sveriges jazzdrottning Isabella Lundgren med gästspel av den fantastiska saxofonisten Klas Lindquist. I samband med det gör de en större turné och gästar glädjande nog Falu Jazzklubb.

Kvartetten har Ella Fitzgerald som förebild (därav namnet), och de hedrar verkligen sin jazzikon.

Alla är de utsökt goda artister som behärskar både swing och ballader med känsla och finess. Med en vokalist som Lovisa Jennervall levandegörs Ella Fitz via utmärkt scatsång och melodihantering. Lägg därtill en härlig röst och diktion.

Det är storbandsjazz i kvartettformat, där de fyra musikerna med hjälp av egna, lekfulla arrangemang utforskar den traditionella swingen. Visst är det många andra som tagit sig an samma uppgift, men det är den stora portionen självförtroende och den moderna touchen som gör att Ellas Kapell sticker ut från mängden.

Det finns inte så mycket mer att säga än att detta inte bör missas.

Video från livesession:
https://youtu.be/XKeYbi0S8eo

”Det bästa jag hört på 36 år” - Stig Högberg, ägare av Jazzklubb Metropol

Teaser från vår kommande debutskiva ”Longing” (demoversioner):

The lady is a tramp: https://soundcloud.com/ellaskapell/lady-is-a-tramp/s-02T95

The nearness of you: https://soundcloud.com/ellaskapell/the-nearness-ofyou/s-YM0Qj


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter utom 8/11 då det är 200:-

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter utom 8/11 då det är 250:-

Ungdom upp till 25 år: Normalt alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela vårprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden och "spara länk som..." för att ladda ned. Det beror lite på vilken webläsare du använder)


Tillgänglighet

  • Föreningen har ingen egen konsertlokal, utan hyr.
  • Arrangemangen är på Gamla Elverkets Kultur & Aktivitetshus, Ölandsgatan 8.
  • Konsertlokalen och angränsande utrymmen är anpassade för personer med funktionsnedsättning, bl.a. hörselslinga, och har bra belysning.
  • Finns något problem beträffande tillgängligheten vid våra konserter kontakta oss gärna någon dag före, så kan vi säkert tillsammans hitta lösningar.