PROGRAMMET VÅREN 2017.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för våren 2017.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


2 februari - Linus Lindblom Quartet

Linus Lindblom (ts), Per-Ola Landin (b), Konrad Agnas (tr), Carl Bagge (pi)

Flerfaldigt prisbelönad saxofonist och kompositör, aktuell med hyllade skivan Sanctuary - Linus tredje skiva i eget namn och den första tillsammans med pianisten Carl Bagge, kontrabasisten Pär-Ola Landin och trummisen Konrad Agnas. Fyra individuellt särpräglade musiker med en mängd gemensamma erfarenheter.

”Linus Lindblom demonstrerar en smakfull lätthet i sitt saxofonspel. En svävande viktlöshet med slingrande, vackert formulerade tonföljder. Han har med framgång tidigare utgivit två cd-skivor i eget namn. I den aktuella märks väl att han tagit ytterligare trappspel mot ett mästerskap.” - Orkesterjournalen -
”Det är vältempererad och vansinnigt välspelad jazz i klassisk kvartettappning. Ett spel baserat på inspiration från de gamla mästarna med ett fräscht och modernt uttryck.” - Jazznyt (DK) -


16 februari - Who’s Your Mama

Stina Andersdotter (b), Charlotta Andersson (gi), Elina Nygren (vi), Emma Lönnestål (tr), Jenny Nilsson (sång&arr.), Ida Karlsson (sax/klar.&arr.)

Om Who’s Your Mama vore en maträtt skulle grundingredienserna vara ”It Don’t Mean a Thing”, ”Sunny Side of the Street,” ”Swing It Magistern” och andra jazz evergreens.

Dessa steks mycket traditionellt i fyrtakt och sväng men ovanpå hälls en mustig och länge sjuden sås av små nypor Django Reinhardt, Lindyhop och Ella Fitzgerald samt en och annan skopa steppskor, Monica Zetterlund, jordenruntresor, stenkakor, äppelknyckarbyxor och rapsfält. Det hela doftar inbjudande och lite nyskapande. Man får lust att dansa! Smaken är bekant men ändå ny och allt serveras på ett fat av trummor, bas, gitarr, saxofon, sång och viola.

Man kan inte låta bli att ta en tugga till. Och en till. Och undra vad som kommer till efterrätt?

www.whosyourmama.se


2 mars - Pär Björck Trio med Peter Asplund

Pär Björck (pi), Gunnar Andersson (b), Gunder Eriksson (tr), Peter Asplund (trp&voc.)

En av Mellansveriges bästa pianotrios är ett omdöme som man ofta hör från den svenska jazzeliten när Pär Björck Trio kommer på tal. Många av de allra bästa har också spelat med trion i olika sammanhang. Musikanter som Andreas Pettersson, Bertil ”Jonas” Jonason, Jan Allan, Ulf Johansson-Werre, Klas Lindqvist, Ulf Andersson, Peter Asplund, Christina Gustafsson, Meta Roos m.fl. har alla spelat med trion, och alla lovordar de Pär Björck Trio!

De tre triomedlemmarna Pär Björck, Gunnar Andersson och Gunder Eriksson träffades för första gången för cirka 20 år sedan, och ljuv musik uppstod omedelbart. Sedan dess har man ytterligare förfinat sin spelstil och trion blir mer och mer efterfrågad.

När man nu kommer till Falu Jazzklubb är det tillsammans med trumpetaren, sångaren och entertainern Peter Asplund.

www.peterasplund.com


16 mars - ISCHIJAZZ

Per Westblom, musikalisk ledare, Daniel Tjulander, Jan Köhler, ”Bullas” Olsson, Jan Nordkvist, Anders Sileborg, alla på tromboner. Tomas Hellkvist (tr), Åke Gullberg (b), Jens Larsson (pi).

”Vi är 6 ”dalatrombonister” som slagit ihop oss och spelar basunkvintett/sextett ihop med komp. Gruppen spelar originalkompositioner av och i arrangemang av den legendariske Göteborgstrombonisten Bengt-Åke Andersson. Mycket intressant och hårdsvängande originalmusik för just trombon! Även jazzstandards finns i repertoaren, då i egna arrangemang” - Per Westblom -


30 mars - Jazzklubbskvintetten

Birger Björklund (vibr), Per Haglind (tromb), Staffan Sjöberg (pi & sång), Lars Tallberg (b), Kjell Hägglund (tr).

För c:a 20 år sedan bildades Jazzklubbskvintetten för att kunna tillgodose Borlänge Jazzklubbs behov av husband. Efter hand blev kvintetten mer och mer en självständig och profilerad grupp i det lokala musiklivet.

Jazzklubbskvintetten gjorde bl.a. ett uppskattat besök vid vårt 40-årsjubileum i höstas och vi vill nu erbjuda er alla en helkväll med en grupp musiker som verkligen har funnit varandra. En ”feel good” kväll i jazzens tecken utlovas!
”Vi spelar swingmusik med diverse avsteg och med ett stort mått av spelglädje. Den något ovanliga sättningen ger oss ett eget och speciellt sound. Vi ser fram emot att återigen gästa Falu Jazzklubb och trivsamma G:a Elverket med sin härliga inramning.” - Birger Björklund -


11 april - Pers Lilla Stygga och Open Stage
Samarrangemang mellan Falu Jazzklubb och Ung Jazz Falun.
Pers Lilla Stygga, under ledning av Per Haglind, inleder kvällen. Därefter är scénen öppen för hugade musikanter och ”Påskjamare”. Husband på plats.

Ta med instrument och sångröst och släpp loss!


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter utom 11/4 då det är fri entré.

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter utom 11/4 då det är fri entré.

Ungdom upp till 25 år: alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela vårprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden, beror lite på din webläsare, för att ladda ned)