PROGRAMMET VÅREN 2018.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för våren 2018.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


1 februari, kl. 19.00

Les Enchantés

Alf Carlsson - gitarr, Julia Jonas - sång, LarsEmil Öjeberget - dragspel.

Trion Les Enchantés framför tidlös fransk musik med en modern touch. De tar lyssnaren genom gatorna i det vackra Paris. I repertoaren hittar ni sånger av Edith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg & Zaz. Tillsammans fängslar de publiken och lämnar ingen oberörd.

Julia Jonas är sångerska med sydafrikanskt och belgiskt ursprung. Med franska som modersmål tolkar hon repertoaren med stor frihet och autenticitet. Hon har en kandidat och masterexamen inom musikproduktion på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Alf Carlsson är född i Stockholm och har studerat jazzgitarr vid Skurups folkhögskola och Jazzmusikerutbildningen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hans bakgrund inom jazzmusiken samt hans genrebredd ger trion en unik touch. År 2013 tilldelades han det prestigefyllda Albin Hagström-stipendiet.

LarsEmil Öjeberget är dragspelare med rötter i Värmland. Med grunden i det folkmusikaliska vemodet sätter han sin prägel i trion med sitt dragspel. Han har studerat klassisk musik och jazz vid Musikkonservatoriet i Falun samt Klassisk musik och musikproduktion vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.


15 februari, kl. 19.00

Hannah Svensson-Filip Jers Band

Hannah Svensson - vocal, Filip Jers - munspel, Ewan Svensson - gitarr, Mattias Grönroos - kontrabas.

Hannah Svensson har på relativt kort tid sjungit sig in i den svenska eliten bland jazzsångerskor. Hon framför både gamla jazzklassiker och nyare material med samma varma intensitet, närhet, innerlighet och självklarhet i rösten. Frasering och tajming är strålande och hon levererar sprudlande scatsång som om hon aldrig gjort annat!

Virtuose munspelaren Filip Jers har tagit upp stafettpinnen efter Toots Thielemans och Jan Johansson. Han är en mästare på sitt instrument och i hans musik smälter jazz och svensk folkmusik samman i en skön förening. Med sig denna afton har Hannah och Filip två av landets främsta jazzmusiker, Ewan Svensson gitarr och Mattias Svensson kontrabas.


1 mars, kl. 19.00

Lisa Björänge Quintet

Lisa Björänge - vocal, Jon Fält - trummor, Fabian Kallerdahl - piano, Pär-Ola Landin - kontrabas, Klas Toresson - tenorsax.

Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många jazzvokalister som kommit fram på senare år. Lisas kompositioner handlar lika mycket om att lyfta fram texten och känslan som att skapa ett rum för musikerna att växa i, att hitta lekfullheten och samspelet och att bygga något nytt varje gång låtarna spelas. Den nya skivan, ”Resting Spirit”, är den tredje med gruppen och den första med originallåtar. Ett litet paket lekfull musik presenterat av Sveriges kanske just nu mest homogena jazzband.

Resan startade i Sveriges förnämsta plantskola för jazzmusiker, Sandviken, och sedermera Gävle jazzgymnasium med några hungriga, dedikerade och respektlösa unga musiker. Den unika skolmiljön, skapad av bland andra den legendariska pianisten Gösta Rundqvist, med jazz och samspel på egna villkor högst upp på schemat 7 dagar i veckan, gav studenterna möjlighet att växa till stora personliga karaktärer. Lisa började jamma med trumslagaren Jon Fält, basisten Pär-Ola Landin och saxofonisten Klas Toresson som alla nu hör till landets flitigast anlitade jazzmusiker. Det blev efterhand turnéer, inspelningar och lovord.

År 2013 hoppade göteborgaren och pianisten Fabian Kallerdahl på och rörde om ytterligare i grytan. Gruppen fick därmed sitt speciella sound och den attityd som man eftersträvat!


15 mars, kl. 19.00

Karl Olandersson - ”Simple As That”

Karl Olandersson - trumpet och sång, Magnus Hjorth - piano, Martin Sjöstedt - bas, Daniel Fredriksson - trummor.

Karl Olandersson, född i Hedemora, är en av Sveriges främsta och mest eftertraktade jazztrumpetare. Den 30 oktober 2017 släppte han sin fjärde skiva i eget namn, Simple As That, på skiv bolaget Stockholm Jazz Records. Den nya skivan innehåller musik från Olandersson själv samt tolkningar från jazzmusikens standardlåtar. Det är även sång från Karl i två av låtarna.

Karl Olandersson har frilansat flitigt i massor av olika sammanhang sedan examen från Kungliga Musikhögskolan 2001. Jazzen ligger honom närmst om hjärtat och han är medlem i en mängd små och stora grupper. Karl är också ofta förekommande i mer kommersiella sammanhang som exempelvis Let’s Dance i TV4, Idrottsgalan, Allsång på Skansen samt olika showspelningar med artister.

Olandersson har inspirerats av jazzhistoriens alla trumpetgiganter från Armstrong till Marsalis, men har samtidigt hittat ett personligt sätt att uttrycka sig på som präglas av spontanitet, god teknik, distinkt rytmik och harmonik, stor dynamisk spännvidd och ett uttrycksfullt sound.

Trion kring Karl Olandersson tillhör landets absolut främsta jazzmusiker och publiken kan se fram emot en färgstark, svängig och omväxlande afton med ett tätt musikaliskt samspel. Kvällens repertoar består nästan uteslutande av musik från den nya skivan.


12 april, kl. 19.00

Lars Ekström Lineup

Thomas Caudery - trumpet, Torbjörn ”Totti” Allard - gitarr, Lars Ekström - kontrabas och sång.

Thomas Caudery: Jazzmusiker som fått sin musikaliska uppväxt i Danmark. Spelat med bland andra Danska Radions Big Band, Copenhagen Art Ensemble och Peter Danemos Kapell. Med en mjuk klang väver han ihop sitt starkt melodiska uttryck med bebopens virtuosa tonspråk.

Torbjörn ”Totti” Allard: Musiker o Filmare som under 70-talet drog till USA och studerade vid den anrika jazzutbildningen Guitar Institute of Technology i Los Angeles. Totti behöver i övrigt ingen närmare presentation eftersom han under decennier berikat oss i Falun med sitt fantastiskt fina och spännande gitarrspel.

Lars Ekström: ”Har förmånen att spela med dessa utomordentligt begåvade herrar, i en av mina bästa Lineup-uppsättningar.”


26 april, kl. 19.00

DUBB & Open Stage

DUBB (Dalarnas Ungdoms Big Band) leds av; Melker Brodin, Per Westblom, Daniel Tjulander, Jan Nordkvist och Stefan Larsson.

Efter konserten med DUBB är scenen öppen för jam. Moderator är Per Westblom.
Alla är hjärtligt välkomna – med eller utan instrument!


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter utom 26/4 då det är fri entré.

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter utom 26/4 då det är fri entré.

Ungdom upp till 25 år: alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela vårprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden, beror lite på din webläsare, för att ladda ned)