PROGRAM.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.


Programmet för våren 2023 inleds...

Torsd 9 februari - 19:00

Lina Lövstrand Stories!

Lina Lövstrand - flöjter/basklarinett, Leo Lindberg - Fender Rhodes/orgel, Fredrik Olsson - gitarr, Jenny Kristoffersson - elbas och Niklas Bodin - trummor.

Bandledaren och kompositören i gruppen, Lina Lövstrand, är en av de mest eftertraktade träblåsarna i Sverige. I 20 år har hon arbetat i flertalet teaterproduktioner, turnerande shower och med de mest framstående storbanden i landet. Hon driver även storbandet Elaria Orchestra. Efterlängtad är Linas debut som solist med eget band!

Flöjten som främsta melodibärande soloinstrument har inom jazz ett alldeles eget språk och uttryck. Linas ton är unik i sin raritet, kärnfull och variationsrik i sin klang. Lövstrand har genom sina nyskrivna kompositioner skapat en egen röst inom genren där tonspråket kommer till tals genom instrumentet.

I mötet med gitarr och Fender Rhodes/orgel som melodiinstrument har gruppen Lina Lövstrand Stories lyckats skapa ett personligt och nyskapande sound. Melodierna som är tydliga och starka flyttar sig graciöst mellan flöjt, gitarrsträngar och klaviatur. Elbasen och trummorna figurerar som en trygg kärna och skapar stabilitet, sväng och sköna grooves. Musiken är lekfull, kraftfull och intresseväckande!


Torsdag 23 februari - 19:00

Berggren - Bergcrantz Kvartett

Sven Berggren - trombon, Anders Bergcrantz - trumpet, Hans Andersson - bas och Bengt Stark - trummor

Redan på åttiotalet spelade Sven Berggren och Anders Bergcrantz tillsammans i Malmögruppen WAIL, som gjorde årets "Jazz i Sverige-skiva" 1985. Efter det har de spelat tillsammans i olika ensembler, dels Radiojazzgruppen och Tolvan Big Band, dels egna projekt som funnits under kortare perioder.

Anders Bergcrantz är idag en internationellt välkänd jazzsolist som turnerar runt halva jordklotet. Han har också belönats med utmärkelsen "Gyllene Skivan" två gånger.

Sven Berggren, lektor vid Musikhögskolan i Stockholm, finns representerad på skivor med bland andra Bernt Rosengren och Norrbotten Big Band men också på skivor med egna kompositioner, som ROOM8.

Den ackordinstrumentlösa kvartetten kompletteras med trumslagaren Bengt Stark, också lektor vid Musikhögskolan och känd bland annat för sitt långvariga medlemskap i Bernt Rosengrens kvartett samt basisten Hans Andersson. Framför allt är Hans känd för jazzpubliken som trumpetaren Peter Asplund och pianisten Jacob Karlzons ständiga följeslagare vid kontrabasen.


Tisdag 7 mars - 19:00

Linnea Jonsson Group

Linnea Jonsson - trumpet, Anna Gréta Sigurdardóttir - piano, Bjarni Már Ingólfsson - gitarr, Johan Tengholm - bas och Kristian Remnelius - trummor.

Linnea Jonsson Group har beskrivits som en av dagens mest intressanta unga jazzgrupper och våren 2022 släpptes debutalbumet "Fragments of Spring" på Prophone Records. Lira skrev såhär:

"Lyrisk är ett nött begrepp men jag finner ingen bättre beskrivning för trumpetaren Linnea Jonsson, en naturromantisk, meditativ rimsmed med värme i spelet som vi känner från trumpetare som Kenny Wheeler eller vår egen maestro Jan Allan."

Gruppen formar ett dynamiskt band med eftertraktade röster från den nordiska jazzscenen. Linnea är uppmärksammad för sitt varma och melodiska trumpetspel och tillsammans med bandmedlemmarna bildar de en personlig och spännande helhet.

Linnea syns även flitigt på den svenska storbandsscenen och har spelat i band som New Places Orchestra, Bohuslän Big Band, Blue House Jazz Orchestra, Fredrik Nordström Big Band och Gothenburg Art Ensemble. År 2022 tog hon emot Västerås stads kulturstipendium samt Björn J:son Lindh stipendiet.

"J:son-stipendiet 2022 går till en instrumentalist och kompositör som med stor innerlighet förvaltar och förfinar såväl det nordiska vemodet som ljuset. För en klangvärld som andas innerlig ödmjukhet och med en tonbildning som förmår bergsmassiv att blomstra, tilldelas årets stipendium kompositören och trumpetaren Linnea Jonsson.


Torsdag 23 mars - 19:00

Erik Tengholm Quintet

Erik Tengholm - trumpet, Johan Christoffersson - saxofon, Mattias Lindberg - piano, Johan Tengholm - kontrabas och Jonas Bäckman - trummor.

Erik Tengholm är utan tvekan en av Sveriges mest framstående yngre jazzmusiker. Han är född 1996 och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan 2015-2019 men har redan gjort sig ett namn på den svenska jazzscenen, och även internationellt, då han spelat i bland annat Grekland, USA, Island och Polen.

Man kan höra honom i en mängd olika band och sammanhang, större såväl som mindre konstellationer och inom olika subgenrer i jazzen. Tengholms spel kännetecknas bland annat av en genuin känsla för olika stilar, och med detta som motivation har han tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Faschings vänners stipendium (2017).

I november 2021 släppte Tengholm sin debutskiva, Stories From the Club (TengTones), med sin kvintett. Albumet ger en stark live-känsla och skildrar den magiska stämningen inne på en het jazzklubb när musiken tar över atmosfären totalt, och hyllades av pressen:

"Man kan höra att varje ton kommer från hjärtat och att musikerna brinner för musiken"

- Jazzreporter Alex Schicke (Tyskland)

"Frisk och luftig musik. Fylld av framåtlutat munterhet och ett uns av fräckhet [...] En riktigt bra platta totalt sett"

- Jazz/Orkesterjournalen


Torsdag 20 april - 19:00

Claire Martin & Martin Sjöstedt trio

Claire Martin - vocal, Marin Sjöstedt - piano, Niklas Fernqvist - bas och Daniel Fredriksson - trummor.

Amerikanska tidningen Jazz Times har listat den brittiska sångerskan Claire Martin som en av världens bästa jazzsångerskor! När hon nu kommer till Sverige och Falu Jazzklubb backas hon upp den lyhörda och kompetenta Martin Sjöstedt trio, som också medverkar på hennes tjugonde album i karriären: Believin' it.

Skivan har också den rankats högt (bland de 20 bästa albumen 2019 av tidningen JazzWise) och innehåller mjukt svängiga jazzversioner av mer eller mindre oväntat material.
Med sin på samma gång sammetslena och starka röst gör Claire Martin låtarna till sina egna. Och ackompanjemanget kunde inte vara bättre.

Med djup känsla för anslag och mellanrum ger de tre svenska musikerna henne det utrymme hon behöver.

Gissningsvis är både Claire Martin och Martin Sjöstedt Trio lite extra taggade när de nu kommer att presentera den nya skivans material på scen. Samspelet är som sagt av det mer väloljade slaget - inte så konstigt med tanke på att de samarbetat i två år vid det här laget.

"Easily the best British singer of her generation"

The Times

Vänner av mjukt eftertänksam och varmt romantisk jazzmusik bör absolut inte missa detta tillfälle!

https://clairemartinjazz.co.uk


Torsdag 4 maj - 19:00

Filip Jers med Carl Bagge trio: "In the spirit of Toots"

Filip Jers - munspel, Carl Bagge - piano, Martin Höper - kontrabas och Chris Montgomery - trummor.

Munspelaren och jazzmusikern Toots Thielemans spelade sig med lekfullhet och själ in i jazzpublikens hjärtan. Förra året skulle Toots ha fyllt 100 år och denna konsert är en hyllning till mäster Thielemans. Vem passar bättre att göra det än Sveriges egen munspelsvirtuos Filip Jers?

Filip mötte Toots vid flera av mästarens många turnéer i Sverige och fick chans att både samtala och musicera tillsammans med honom. Toots var noga med att poängtera att det var okej att härma honom, men att det viktigaste var att hitta sitt eget sound som musiker och munspelare.

I denna konsert tar Filip fasta på Toots ord och hämtar inspiration från hans imponerande karriär som sträckte sig över sex decennier. Med avstamp i Toots kärlek till Sverige och hans samarbete med svenska artister bjuds det på en musikalisk odyssé
e som spänner över välkända, älskade melodier som Toots egen Bluesette, Dunderklumpen och standards från hans repertoar till nykomponerade stycken inspirerade av Toots musikaliska uttryck och joie de vivre. Musiken framförs i tätt samspel med Carl Bagge Trio.

Pianisten Carl Bagge är en av svensk jazz flitigaste musiker och arrangörer och leder tillsammans med Per Ekdahl bl.a Ekdahl/Bagge Big Band. Här i full frihet med Filip!

https://tinyurl.se/64W


ENTREAVGIFTER:

För medlemmar 150 kr
Ungdom upp till 25 år fri entré
Icke medlemmar betalar 250 kr

Kontant- eller swishbetalning.

Vi reserverar oss för ev. ändring


Här kan du ladda ned hela vårprogrammet i PDF-format.


Tillgänglighet

  • Föreningen har ingen egen konsertlokal, utan hyr.
  • Arrangemangen är på Gamla Elverkets Kultur & Aktivitetshus, Ölandsgatan 8.
  • Konsertlokalen och angränsande utrymmen är anpassade för personer med funktionsnedsättning, bl.a. hörselslinga, och har bra belysning.
  • Finns något problem beträffande tillgängligheten vid våra konserter kontakta oss gärna någon dag före, så kan vi säkert tillsammans hitta lösningar.