PROGRAMMET VÅREN 2020.

I och med höstsäsongen 2015 flyttade vi till G.a Elverket, Ölandsgatan 8, med vår ordinarie verksamhet.

Detta är programmet för våren 2020.


Jazzen är en unik musikform

”Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse. ”

Jan Lundgren

Jazz och blues när den är som bäst

”När musiker och sångare finner varandra med uppskattande blickar, inlevelsefullt spel och passningar mellan solister som för tankarna till fotbollens värld.

Jazz handlar om att skapa för stunden, att uttrycka känslor och låta lyssnaren känna det svåråtkomliga fenomen man kallar sväng.”

Leif Borgert


30 januari, kl. 19.00

BBQ feat. Morten Lassem

Birger Björklund, vib, Morten Lassem, pi, Åke Gullberg,bas och Kjell Hägglund, trummor.

Gruppen sammanstrålade och lirade ihop första gången i maj 2019 och tycke uppstod. ”It must schwing” är ett gemensamt måtto för dessa musiker och med denna inte alltför vanliga sättning är steget inte långt till Modern Jazz Quartet och deras repertoar. Givetvis har man plockat ”russin ur den kakan”, och det har givetvis varit inspirerande för gruppen. En del axplock ur ”The American Songbook” kommer också att få sin belysning av dessa gentlemen!

Lite om musikerna: Morten började sin musikerbana i Norge där han spelade med flertalet norska storheter, bl.a. Jan Garbarek, och för att utvecklas vidare tog han sig till New York för att studera för pianolegendaren Lennie Tristano. Morten bor idag i Sverige, i Nynäshamn, och gästspelar både i Norge och Sverige när andan faller på. Denna dag får jazzpubliken i Falun äran att njuta av denna eminenta pianist.

Övriga musiker i kvartetten får väl betraktas som ”närproducerade” och kända av Falupubliken. Kjell, Åke och Birger dyker upp i många grupperingar av lokala jazzensembler och ofta tillsammans. Kjell var även drivande i Falu Jazzklubb då verksamheten startade på 70-talet.


13 februari, kl. 19.00

Lars Ekström LineUp

”En trio med potential”

Thomas Caudery, trp, Totti Allard, gi och Lars Ekström, bas & sång.

Thomas Caudery: Jazzmusiker som fått sin musikaliska uppväxt i Danmark. Spelat med bland andra Danska Radions Big Band, Copenhagen Art Ensemble och Peter Danemos Kapell. Med en mjuk klang väver han ihop sitt starkt melodiska uttryck med bebopens virtuosa tonspråk.

Torbjörn ”Totti” Allard: Musiker och filmare som under 70-talet drog till USA och studerade vid den anrika jazzutbildningen Guitar Institute of Technology i Los Angeles. Mycket uppskattad solist och kompmusiker som passar in i stort sett alla typer av ensembler.

Lars Ekström: Har under åren arbetat med musiker som Jan Allan, Nisse Sandström, Putte Wickman, Mattias Algotsson, Gustavo Bergalli, Tim Hagans, Johan Setterlind, Stefan Isaksson, Svante Thuresson, Esbjörn Svensson och Petur ”Island” Östlund.De bägge sistnämnda medverkar på hans CD Fair Weather. Vidare; Kjell Öhman, Claes Jansson, Nils Lindberg, Anders Paulsson och Berndt Egerbladh i TV-serien ”Jag minns mitt 40-tal”. Trion gästade klubben för två år sedan och gjorde då succé med sin kammarmusikaliska framtoning.


12 mars, kl.19.00

A Woman’s Voice

Vivian Buczek, vocal och Martin Sjöstedt, piano & bas.

”Dynamisk, närvarande och spontan”. Så beskriver hon sig själv, Vivian Buczek. Hyllad i Sverige såväl som utomlands som en vokalist som äger scenen och behärskar jazzens idiom med en ödmjuk självklarhet oavsett vad hon tar sig an.

Martin Sjöstedt är en av Sveriges främsta och oslagbara musiker och arrangörer, som behärskar både pianot och basen lika mästerligt.

Vivian och Martin fann varandra musikaliskt 2013 och deras regelbundna samarbete har resulterat i tre album, varav det senaste är ”A Woman’s Voice” med Norrbotten Big Band. Allt arrangerat av Martin Sjöstedt vid pianot.

Vivian och Martin kommer att bjuda på en exklusiv duo-konsert bestående av Vivians sång ackompanjerad av Martins både bas- och pianospel, där de summerar musik som de spelat genom åren bestående av väl utvalda standards varvat med originalkompositioner.


OBS! INSTÄLLT

26 mars, kl. 19.00

Maria Kvist Quartet

Maria Kvist, pi/komposition, Linus Kåse, alt-/spransax, Isak Andersson, trummor och Robert Erlandsson, kontrabas.

Maria Kvist är pianist och sångerska med rötterna i Jämtland. Utbildad på Kungliga Musikhögskolan och Berklee College of Music. 2013 kom hennes tredje skiva ”Superficial” (WELA/Plugged). ”Lemon Man” släpptes 2010 (Wime/Border) och ”I read a review” kom 2008 (Wime/Border).

Marias musik har ett starkt uttryck, stort utrymme för improvisation och ett starkt melodiskt fokus. 2011 och 2012 turnerade Maria i Kina, Hongkong och gjorde TV inspelningar på den största engelskspråkiga kanalen i Hongkong Kong.

Maria Kvist och de övriga medlemmarna i denna fantastiska jazzkvartett är alla rutinerade musiker med gedigna bakgrunder som musiker.

”…Hon sjunger även så att Diana Krall borde bli avundsjuk…”

Martin Erlandsson/Hallands Nyheter ”

…Maria Kvist är jazzpianist, utbildad vid Berklee i Boston och hennes kvartett spelar modern, storstadsdoftande jazz, där den för mig okände men suveräne altsaxfonisten Linus Kåse har mycket att säga till om. Men det är nog som sångerska som Maria Kvist imponerar mest, genom att röra sig äventyrligt men bombsäkert i det övre registret….”

Björn Stefansson/Värmlands Folkblad ”

…Kvist är pianist och sångerska – och vilken jazzröst!... Maria Kvist har med sig en fantastisk altsax (Linus Kåse) och två svängande rytmhållare: trummisen Isak Andersson och basisten Robert Erlandson. Hur de bär sig åt vet jag inte, men de sätter nummer efter nummer så att håren reser sig på armarna…”

Thomas Nydahl/Lira


OBS! INSTÄLLT

23 april, kl. 19.00

Björn Ingelstam Quintet feat. Klas Lindquist

Björn Ingelstam, trp, Klas Lindquist, sax, Filip Ekestubbe, pi, Björn Lundén, bas och Rasmus Blixt, tr.

Trumpetgeniet och sångaren Björn Ingelstam är född i Helsingborg 1990. Slog igenom på allvar 2003 då han gästade Sacramento Jazz Jubilee i Californien med Jazzin’ Jacks och samma år började turnera som solist med världskända Papa Bue’s Viking Jazzband. Bildade sitt eget band 2005 och har sedan dess gjort turnéer i Skandinavien, Frankrike, Holland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, Georgien och i USA. Han flyttade 2013 till New York, då han blivit erbjuden att på fullt scholarship studera jazz på The New School och haft giganter som Reggie Workman och Lew Soloff som mentorer. I 5 års tid har Björn varit starkt etablerad i New Yorks musikliv och har varit en återkommande solist på legendariska jazzklubben Birdland såväl som Jazz at Lincoln Center. Numera lever Björn i Paris och är aktiv på festivaler och klubbar runt om i Europa och kommer senast från en månadslång turné i Australien.

Björn har gästat Falu Jazzklubb vid ett tidigare tillfälle. Trogna jazzklubbsbesökare minns säkert hans succéartade inhopp i ”Leon Falks Satcmo Tribute” häromåret, och nu kan ni än en gång få njuta av hans ekvilibrism med sin egen Quintet!

Redan 2005 mottog Klas Lindquist, Arne Domnérus ”Gyllene Sax” och har sedan dess och även dessförinnan haft en karriär som en av de mest intressanta musiker och arrangörerna i Europa med en kunskap som spänner hela vägen från New Orleans-traditionen fram till dagens tonspråk. Han har gjort bejublade framträdanden i Falun tidigare i olika sammanhang!

Björn och Klas har spelat ihop sedan ungdomsåren och är mycket väl samspelta musiker i jazztraditionen.

Rytmsektionen består av musiker som känner varandra utan och innan, och det är sällan man hör en pianotrio på så här hög nivå.

En svängig musikkväll i Louis Armstrong, Duke Ellingtons och Benny Goodmans anda utlovas!


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Entréavgifter

Medlem:
150:- för samtliga konserter

Ej medlem:
200:- för samtliga konserter

Ungdom upp till 25 år: Normalt alltid fri entré


Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.


Här kan du ladda hem en PDF med hela vårprogrammet.

(ev. behöver du högerklicka el. ctrl-klicka på bilden och "spara länk som..." för att ladda ned. Det beror lite på vilken webläsare du använder)


Tillgänglighet

  • Föreningen har ingen egen konsertlokal, utan hyr.
  • Arrangemangen är på Gamla Elverkets Kultur & Aktivitetshus, Ölandsgatan 8.
  • Konsertlokalen och angränsande utrymmen är anpassade för personer med funktionsnedsättning, bl.a. hörselslinga, och har bra belysning.
  • Finns något problem beträffande tillgängligheten vid våra konserter kontakta oss gärna någon dag före, så kan vi säkert tillsammans hitta lösningar.